HomeOverigPoster Exportdocumenten

Poster "Documenten bij export"

Let op: opent in een nieuw venster E-mailadres

I. Veraart
Nederlands / evofenedex / 2e herziene editie/ 2018

Ledenprijs: € 7,50
Niet-ledenprijs: € 9,- button_bestellen_links

Wegwijs in het woud van exportdocumenten

De poster Documenten bij export geeft een helder overzicht van de diverse documenten die nodig kunnen zijn bij  export. Het behandelt het exportproces in vier fasen (koopovereenkomst, export, transport, import) en laat per fase zien waar exporteurs rekening mee moeten houden en welke documenten eventueel nodig zijn.

 

In de eerste fase staat de koopovereenkomst tussen exporteur en importeur centraal, waarbij de vraag wie verantwoordelijk is voor het transport van belang is voor de te kiezen Incoterm. Ook bij het organiseren van het transport zijn er keuzes te maken: zelf doen of uitbesteden.

 

De tweede fase kijkt naar de uitvoer uit Nederland. De poster geeft uitleg over de verschillende douanedocumenten en wanneer deze gebruikt worden. U vindt uitleg over onder meer het T2L-document, het uitvoergeleide document, het Carnet TIR en het T2-document.

 

De volgende fase gaat in op de transportdocumenten. Per modaliteit en fase van transport (voortransport, hoofdtransport en natransport) toont de poster welke documenten noodzakelijk zijn.

 

Tenslotte geeft de poster ook weer welk type importdocumenten u kunt tegenkomen bij de invoer in het land van bestemming. Er wordt onderscheid gemaakt in logistieke, financiële, religie-gerelateerde, fiscale, handelspolitieke en VGEM-documenten.

 

Via de QR-codes op de poster kunt u over alle genoemde documenten aanvullende informatie vinden.

 

Auteur Ivo Veraart over de poster:

“In het verleden heb ik gewerkt bij een adviesbureau op gebied van douane- en produktschapszaken en diverse functies vervuld bij de exportafdeling van Heineken. Ik heb daar ervaren dat het ontzettend lastig is om te doorzien wat er allemaal nodig is aan documenten en papieren bij export. Wat is een CvO? Waar is een T2L voor en waarom moet er een UGD bij deze zending? Achterhalen en begrijpen is één ding, maar uitleggen waar de papierwinkel voor nodig is, bijvoorbeeld aan collega’s, van sales, IT, of nieuwe medewerkers is al helemaal lastig! In mijn huidige werk als trainer / consultant zie ik dat veel mensen direct gaan ‘googelen’ als ze meer willen weten over deze materie. Heel goed en informatief voor de verdieping, maar aan alleen googelen kleven een paar nadelen: Er is allereerst ontzettend veel maar tegelijkertijd nogal ongestructureerde informatie op internet  te vinden, en waar begin je dan? Daarnaast is het taalgebruik vaak  erg moeilijk… Ook qua betrouwbaarheid en actualiteit zou je wat kritische kanttekeningen moeten plaatsen; wie heeft dit geschreven? Wanneer? En met welk belang? Wie controleert dit? Tot slot nodigt gevonden informatie (meest in tekst) niet bepaald uit tot discussie, en het overbrengen van de gevonden informatie op je gesprekspartners is al helemaal moeilijk.


In trainingen  die ik regelmatig voor de evofenedex verzorg heb ik gemerkt dat mensen het in het algemeen sneller oppikken als je dit soort onderwerpen uitlegt in eenvoudige taal, en met behulp van visuele ondersteuning (schema’s). Zo kwam ik een jaar geleden op het idee om de papierwinkel te structureren in de vorm van een muurposter, en een aantal documenten te behandelen aan de hand van eenvoudige voorbeelden. Daarnaast worden ook een aantal logistieke dienstverleners behandeld, hiermee wordt hun rol in de logistieke keten verduidelijkt. Onder aanvoering van de evofenedex en met hulp van sponsor Stratech zijn we uiteindelijk na hard werken gekomen tot een prachtig, zeer bruikbaar resultaat, dat hopelijk gaat dienen als hulpmiddel en vertrekpunt/praatstuk binnen uw exportorganisatie”

 documentenposter thumb
 • Contact

  Signaalrood 60
  2718 SG Zoetermeer (Wijk18)

  Tel: +31 (0)79 346 73 46

  Routebeschrijving

 • Checklist: 'Beperken/uitsluiten aansprakelijkheid in 10 exportlanden'

  Exclusief voor leden

  button_gratis

  Een overzicht gebaseerd op de rechtsstelsels van Nederland en onze top-10 exportlanden.
  Meer info bestellen arrow_green_long